Atelier Van Gogh viert 10 jaar kunst en creativiteit in Nuenen

Dit jaar viert Atelier Van Gogh haar tienjarig jubileum – een mijlpaal voor deze kleine maar bloeiende culturele instelling in het Klooster te Nuenen. Wat begon als een sprong in het diepe van vijf bevlogen beeldende kunstdocenten, is inmiddels uitgegroeid tot een bekende en gewaardeerde plek in het culturele leven van het dorp.

Het Atelier Van Gogh is opgericht in 2015, kort nadat de stichting Culturele Activiteiten Nuenen (CAN) werd opgeheven. Voor de docenten (en ook toenmalige cursisten) was dat wel een stevige domper. Na enkele pogingen om een alternatieve cursuslocatie te vinden zagen de docenten Jose, Yolanda, Marjo, Peter en Jacques toch een kans om met de toenmalige beheerder van het Klooster afspraken te maken om het sfeervolle zolderatelier te huren. Om de huur goed te regelen is een stichting opgericht met een voorzitter, penningmeester en secretaris. Gewoon zoals het hoort.

Met een gedeelde visie op goed, beeldend kunstonderwijs en een grote dosis enthousiasme besloten Jose, Yolanda, Marjo, Peter en Jacques verder te gaan. Zo ontstond het Atelier Van Gogh, vernoemd naar de bekendste voormalige inwoner van Nuenen: Vincent van Gogh.

Naast de vijf ‘vaste’ docenten hebben zich meer docenten aangesloten bij Atelier Van Gogh namelijk Maurits die de fotografiecursussen verzorgd, Jan die verschillende teken-schilder-collage-cursussen  geeft en Elke voor de kindercursussen op de woensdagmiddag.

Inmiddels is het Atelier Van Gogh een begrip in Nuenen. De lessen trekken een diverse groep deelnemers van beginners tot gevorderden, van jong tot oud. Vooral de kindercursussen op de woensdag- en vrijdagmiddag zijn succesvol. Veel cursisten blijven jarenlang verbonden aan het Atelier, niet alleen vanwege de kwaliteit van de lessen maar ook vanwege de inspirerende sfeer. Het Atelier fungeert als ontmoetingsplek voor mensen met een liefde voor het maken van kunst.

Dat het atelier inmiddels tien jaar bestaat is te danken aan de vasthoudendheid en samenwerking van de oprichters. “We geloven in wat we doen, en dat voelen onze cursisten ook,” aldus een van de docenten. “Kunst maken is niet alleen een vaardigheid, het is een manier van kijken, voelen en in contact komen met jezelf en anderen. Die ervaring willen we doorgeven.”

Om dit jubileum te vieren organiseert het Atelier Van Gogh bij de start van het cursusjaar een expositie van het werk van onze cursisten.